Зеленський прокоментував ідею зменшення мобілізаційного віку до 18 років

Нині Україна не планує зменшувати мобілізаційний вік нижче за 25 років, попри те, що партнери держави хотіли б такого рішення.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю для телемарафону «Єдині новини».

“Партнери хотіли б, щоб вік був зменшений. У нас мобілізація з 25 років, і ми поки що не бачимо причин вводити ці зміни. Я вважаю, що на сьогодні це небезпечно”, — наголосив він.

Як зауважив Зеленський, що нині є інструмент, за яким Міноборони пропонує контракти й кожен охочий, навіть у віці менше ніж 25 років, може контрактуватися за власними бажанням.

“Планів на сьогодні щодо мобілізації з 18 років, те що хтось говорить — дуже багато викидів інформаційних різних і це велика проблема в цілому, — тому ніяких таких планів на сьогодні немає”, — запевнив глава держави.

Раніше радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко писав, що американські політики з обох партій нібито тиснуть на президента України Володимира Зеленського щодо мобілізації тих, кому від 18 до 25 років.

За його словами, президент «не продавився і продовжує переконувати політиків з обох партій давати зброю без зміни призовного віку».

Про те, що іноземні партнери порушують питання про зниження призовного віку до менше ніж 25 років, також заявляв народний депутат та член парламентського Комітету з питань нацбезпеки й оборони Федір Веніславський.

Союзники нібито вважають, що люди віком 18-25 років найбільш ефективно здатні воювати «в силу своїх фізичних і психологічних якостей», казав Веніславський.

2 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників із 27 до 25 років. Парламент ухвалив його ще у 2023 році.

Такі зміни до законодавства щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників спільно напрацювали Міністерство оборони та Збройні сили України.

Там пояснювали, що під час дії режиму воєнного стану немає потреби в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років. А президент Володимир Зеленський казав, що зниження призовного віку потрібне, бо молоді люди мають кращу фізичну підготовку, а також швидше орієнтуються в технологіях, які широко застосовуються в бойових діях.

Тим часом народний депутат і секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що рівень мобілізації в Україні знизився після кількох місяців дії відповідного закону, а тому треба вживати «радикальних» заходів — наприклад, знижувати призовний вік.

Реклама

Залишити коментар