Графіки відключень світла можуть повернути наступного тижня, – Міненерго

Наступного тижня, за прогнозами, нас очікує п’ять днів спеки. Температура повітря може підвищитися до +28-30°С по всій території України. Зі зростанням стовпчика термометра –  Диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує можливе зростання споживання на 10-12%.

Про це повідомляє як Міненерго, так і НЕК “Укренерго”.

“Додаткові ушкодження інфраструктури в результаті атак або навіть погодні умови — те, що ми спостерігатимемо наступного тижня, може призвести до того, що енергетикам доведеться застосовувати графіки відключень. Однак ми будемо робити все, щоб навіть якщо довелося це робити, то ці графіки були максимально непомітними для споживачів”, – зазначила заступниця голови міністерства Світлана Гринчук.

“Для того, щоб покрити такий рівень споживання, знадобилось би задіяти додатковий обсяг потужності, який дорівнює роботі декількох великих електростанцій. На жаль, додаткових обсягів потужності в системі немає. Українська енергосистема все ще відновлюється після 8 масованих ракетно-дронових атак росіян, які вони здійснили з березня по липень 2024 року”, – йдеться в заяві Укренерго.

Нагадаємо, українська енергетика внаслідок цього втратила більше 9 ГВт генерації. При цьому, ворог щодня обстрілює енергетичну інфраструктуру, особливо – у прифронтових та прикордонних регіонах.
 
У разі значного зростання споживання, Диспетчерський центр «Укренерго» вживатиме всіх необхідних заходів для балансування енергосистеми і компенсації дефіциту. Зокрема, залучатиме аварійну допомогу з європейських країн. За потреби – застосовуватиме заходи обмеження споживання.
 
Забезпечити стабільну роботу енергосистеми під час спеки допоможуть:

  • Ощадливе споживання протягом доби, почергове користування потужними електроприладами, зменшення використання кондиціонерів;
  • Збільшення обсягів імпорту електричної енергії з країн ЄС. Нагадаємо, відповідно до постанови Уряду, на підприємства та компанії, які імпортують 80% енергії від власної потреби, не розповсюджуються заходи з обмеження споживання.
Реклама

Коментарі:

Залишити коментар