Зеленський закликав Трампа розкрити плани щодо швидкого припинення війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що експрезидент США Дональд Трамп повинен запропонувати свій план швидкого завершення війни росії проти України, та попередив, що будь-яка пропозиція не повинна передбачати порушення суверенітету.

Про це він заявив в інтерв’ю Bloomberg Television в Києві у середу, 3 липня.

“Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він повинен сказати нам про це сьогодні… Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність — ми хочемо бути готовими до цього, ми хочемо знати”, — підкреслив президент.

Він також заявив, що «потенційно готовий» зустрітися з Трампом, щоб вислухати пропозиції його команди.

“Вони не можуть планувати моє життя, життя наших людей і наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи матимемо ми в листопаді потужну підтримку США, чи будемо зовсім одні”, — наголосив Зеленський.

Водночас він відкинув думку про те, що українські та російські війська перебувають у глухому куті на полі бою, заявивши, що військові мають кращі людські ресурси, ніж кілька місяців тому, і новий наступ — це питання озброєння їхніх бригад.

Він також подякував за пакет військової допомоги від США 61 мільярд доларів, схвалений Конгресом в липні, однак зазначив, що зброя надто довго добирається до фронту.

“Це найбільша трагедія цієї війни, що між рішенням і реальним фактом ми маємо дуже, дуже, дуже довге очікування”, — сказав Зеленський.

Крім того, за словами президента, Китай може зіграти «величезну роль» у вирішенні конфлікту, оскільки Москва залежить від його експортного ринку. Він припустив, що США і Китай, якщо вони відкинуть розбіжності, могли б діяти разом, щоб покласти край війні.

Раніше повідомлялося, що експрезидент США неодноразово обіцяв швидко зупинити війну в Україні після перемоги на президентських виборах. За його словами, він дуже добре знає і російського диктатора владіміра путіна, і Зеленського, тому йому вдасться «вирішити цю проблему дуже швидко».

Він також заявляв, що зможе завершити війну «за 24 години». Трамп говорив, що «дозволив би» росії захопити частину України і що США передають Україні занадто багато зброї.

Водночас у травні 2024 року газета The Washington Post повідомила, що Трамп на одному з передвиборчих заходів сказав, що розбомбив би Москву, якби та почала повномасштабне вторгнення в Україну під час його перебування в Овальному кабінеті.

Реклама