Ватажка бойовиків на Луганщині пасічника заочно засудили до 12 років увʼязнення

Суд виніс вирок ватажку створеної росіянами «лнр» на тимчасово захопленій частині Луганської області леоніду пасічнику.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора.

Прокурори у суді довели, що пасічник почав створювати умови для окупації Луганської області з 2018 року — відколи став ставлеником росії, ватажком угрупування на захопленій частині регіону.

За матеріалами справи, напередодні 24 лютого 2022 року окупаційний «глава адміністрації» підписав «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «лнр» та москвою. Надалі росія використала такі рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення.

Згодом пасічник організовував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини території Луганщини до рф. За підсумками фейкового «голосування» він підписав з лідером рф владіміром путіним «угоду про входження регіону» до складу росії.

Окрім того, пасічник організував участь тимчасово захоплених громад у російських «виборах до законодавчих органів влади». Він також присягнув на вірність конституції рф і «лнр».

Наразі засуджений продовжує вести активну антиукраїнську діяльність. Зокрема, систематично видає і підписує «документи» та бере участь у пропагандистських медійних кампаніях кремля.

пасічника визнали винним у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, а також участі в організації та проведенні незаконних референдуму та виборів на тимчасово окупованій території, публічних закликах до їх проведення (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

За сукупністю вчинених злочинів суд заочно призначив йому 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Також пасічника позбавили права впродовж 13 років обіймати посади в органах влади.

леонід пасічник народився в Луганську. З 1993 до 2013 року він був співробітником СБУ, нині він колишній полковник спецслужби. З початком російсько-української війни у 2014 році перейшов на бік росії. З того часу він був «посадовцем» на захопленій частині Луганщини.

Реклама