Швейцарія запросила на Глобальний саміт миру понад 160 делегацій, росія не виявила зацікавлення

Швейцарія офіційно запросила на Глобальний саміт миру, що відбудеться в червні цього року, понад 160 делегацій. росія наразі не запрошена, хоча Швейцарія й виявляла відкритість до неї та вважає, що без москви «немислимо» досягти мирного процесу.

Про це йдеться на сайті Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії.

Зазначається, що росія кілька разів, зокрема й публічно, заявляла, що не зацікавлена ​​брати участь у цій першій конференції щодо досягнення миру в Україні. 

Водночас у швейцарському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Швейцарія завжди була відкритою щодо запрошення росії, а також переконана, що без залучення москви мир «немислимий».

Загалом на прохання України Швейцарія запросила понад 160 делегацій з усього світу. Серед них: члени G7, G20, БРІКС (окрім росії), інші країни з усіх континентів, а також представники ЄС, трьох міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ та Рада Європи) і двох християнських центрів — Ватикану та Вселенського патріархату Константинополя.

У департаменті закордонних справ Швейцарії пояснили, що відбір запрошених держав має на меті забезпечити «якнайширшу участь високопоставлених представників багатьох держав». Список держав-учасниць оприлюднять лише незадовго перед початком конференції.

15-16 червня Швейцарія проведе Глобальний саміт миру, ініціатором якого виступає Україна. Саміт проведуть на курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн.

Конференція базуватиметься на попередніх дискусіях, зокрема на українській формулі миру та інших мирних пропозиціях, які базуються на Статуті ООН та основних принципах міжнародного права.

Реклама