ПАРЄ визнала режим у росії диктатурою

Парламентська асамблея Ради Європи визнала режим у російській федерації диктатурою. Комітет ПАРЄ перевіряє легітимність і правомірність поправок до російської конституції, які дозволяють безстрокове президентство для володимира путіна.

Про це йдеться в заяві ПАРЄ.

“Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, фактично перетворили російську федерацію на диктатуру”, — заявили парламентарі.

Крім того, Комітет ПАРЄ з юридичних питань і прав людини висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської конституції, що були внесені в липні 2020 року.

Так, ці поправки, зокрема скасування обмежень на президентські терміни, дозволили президенту рф володимиру путіну залишатися на посаді до 2036 року, коли йому виповниться 83 роки.

Комітет нагадав про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що “звільнення від обмеження терміну дії для чинного президента порушує як конституцію росії, так і міжнародні право й принципи”.

У заяві йдеться, що війна росії проти України та її наслідки демонструють, що диктатура “становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів”.

Комітет підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, зокрема путіна, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17.

Нагадаємо, що торік у жовтні Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, у якій росію називають терористичним режимом.

Реклама

Залишити коментар