Суд визнав винним «тітушку» Медвідя у викраденні активістів Майдану Вербицького в Луценка, але від ув’язнення звільнив

Шевченківський районний суд Києва у понеділок, 3 квітня, визнав Олександра Медвідя винним у викраденні активістів Революції гідності Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року. Однак від покарання його звільнили.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

Медвідя засудили до п’яти років за ґратами, однак суддя Лідія Щебуняєва змінила кваліфікацію злочину.

“Це означає, що суд не побачив тяжких наслідків викрадення — заподіяння фізичного болю потерпілим і смерть Юрія Вербицького”, — завили в групі.

Так, Медвідя звільнили від покарання через закінчення строку давності справи, проте зобовʼязали виплатити 248 тисяч гривень на користь Ігоря Луценка. Як пише Суспільне, у залі Медвідь заявив, що не вважає себе винним і обіцяє подати апеляцію. Прокурор теж не задоволений і планує оскаржити рішення.

Суд триває вже вісім років, під час нього склад суду змінився чотири рази, а розгляд справи починали тричі. Загалом слідству відомо про щонайменше 16 причетних до цього злочину. За версією прокуратруи, Олександр Медвідь є «тітушкою» — виконавцем викрадення.

У січні 2014 року учасників Майдану Ігоря Луценка і Юрія Вербицького викрали з території Олександрівської лікарні в Києві та вивезли за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Вербицький від отриманих травм помер.

Першого учасника злочинного угруповання Сергія Мисливого затримали 10 березня 2020 року, другого — 12 березня 2020-го. У квітні 2021-го Бориспільський міськрайонний суд засудив Олександра Волкова до дев’яти років позбавлення волі. Його вважають одним з організаторів групи викрадачів активістів, до якої входили Мисливий та Іван Новотний. Також у кримінальному провадженні щодо цієї справи фігурує Олексій Чеботарьов, який, на думку слідства, пов’язаний з імовірним замовником викрадення.

Реклама

Залишити коментар