«Лишитися повинен тільки один». Мер Чернівців передивився фільмів про Дункана МакЛауда

У команді Романа Клічука бізнесмен переміг управлінця. Таку думку у програмі В ТЕМІ висловив народний депутат двох скликань Максим Бурбак.

За його словами, саме за принципами ведення торгівлі міський голова веде справи у місті.  Тобто у нього є чіткі бізнес-завдання. І за принципами бізнесу у нього має бути чітка монополія, а конкурентів бути не повинно, – така собі повністю ізольована громада.

Ви ж подивіться – чи були релоковані у Чернівці якісь великі підприємства? Я щось не чув. Нам розказують про якихось 80 підприємств. Слава богу! Але покажіть мені з бренди чи виробників з загальнодержавним ім’ям, яких би міська влада привела сюди. У Франківську – є, у Львові – є, а у Чернівцях нема. Не хочу повторюватися про Індустріальний парк, який у міської влади є тільки на папері. Сьогодні наші «інвестиційні няні» можуть запропонувати релокованим хіба що поле з чагарником, на якому обіцяють створити якісь умови до 2030 року. Шановні, ви уже перебуваєте на екваторі свого правління. Ви просто невиліковні оптимісти, якщо думаєте, що досидите у своїх кріслах до 2030 року, щоб закінчити наплановане вами.

Чернівці – це бізнес-проєкт Романа Клічука, він так вважає. Думаю, що в юності він передивився фільмів про Дункана МакЛауда, в якого був девіз: «Лишитися повинен тільки один». Мер забув, що конкуренція розвиває економіку, навіть для бізнесу стати монополістом – це погано. Тому що він стагнує після цього. Натомість ми бачимо, що у нашому місті повинна закріпитися одна мережа продовольчих магазинів, одна мережа генделиків, один забудовник, один посатчальник будівельних матеріалів… Їм конкуренти не потрібні.

Але так не буває. Правила співіснування в цьому місті були закладені задовго до нас і будуть існувати задовго після нас. Натомість альтернативна команда вкотре вигадує ровер. Та це їм не допоможе.   

Не допоможе Романові Клічуку з його альтернативною командою забудовників і наведення цього показного лоску: сквери, скейтпарки, проєкти фонтанів на Театральній площі… Виборці будуть шукати нові політичні проєкти. Це об’єктивна реальність і дані останніх соціологічних опитувань. До речі, на такому ж запиті «нових сил» колись прийшла у владу «Єдина альтернатива». І тепер вони стали заручниками свого образу, який самі навіяли виборцям. Тому всі наступні дії вони пробують прив’язати до цього образу. Образу некорумпованих, незаангажованих бізнесменів-будівельників, які усунули управлінців і державних діячів. Таких собі місцевих громадських діячів, які прийдуть і принесуть нові правила гри в місті Чернівці. Але біда, що активних громадських діячів з альтернативної команди витискують, а правила насправді, виявилися ніякими не новими. Це все ті ж старі схеми, мутки, клани та діляки між своїми – тільки у виконанні «нових облич».

Реклама

Залишити коментар