Суд у Гаазі виніс вирок у справі збиття рейсу MH17

Окружний суд Гааги оголосив вирок у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777 рейсу MH17, який у 2014 році збили над Донбасом. Винними визнали громадян рф Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка.

Про це йдеться у трансляції суду.

Підсудними є троє росіян та один українець. Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у росію:

  • громадянина рф Ігоря Гіркіна-Стрєлкова;
  • громадянина рф Сергія Дубінського («Хмурий»);
  • громадянина рф Олега Пулатова («Гюрза»);
  • громадянина України Леоніда Харченка («Крот»).

Так, суд розглядав конкретний внесок кожного з обвинувачених. Харченка визнали співучасником за двома пунктами звинувачення. Суд зазначив, що він отримав від Дубинського вказівку перевезти, охороняти та вивезти застосований «Бук». Виконавши завдання, він прозвітував перед Дубинським.

Суд зазначив, що Дубинський виконував керівну роль, даючи вказівки. Його дії були настільки суттєві, що Дубинського можна назвати співучасником.

Судді також зазначили, що Гіркін був найвищий військовим лідер у «ДНР» на операційному рівні, часто радився з Москвою, тобто частково відповідав за збиття повітряних суден бойовиками «ДНР».

З доказів не випливає, що Гіркін є «класичним співучасником». Але він все одно давав завдання щодо застосування військової техніки бойовиками та допускав ймовірність людських жертв. Так, суд назвав Гіркіна посередньо-функціональним виконавцем.

У Пулатова, за даними суду, була важлива координаційна роль у цій частині Донбасу, але суд не може постановити, він має такий же вклад у запуск ракети, як троє інші підозрюваних.

Так, на Пулатова не накладається ніяка кримінальна відповідальність, його оголосили невинним за обома пунктами, у яких його підозрювали.

На засіданні були присутні захисники Пулатова. Решта троє підозрюваних були повідомленні про засідання, але не з’явилися на нього.

Прокуратура Нідерландів запросила для кожного з них довічний термін, хоча зазначала, що ніхто з обвинувачених особисто не брав участі у пуску ракети. Згідно з висновками слідства, Гіркін та троє інших підсудних відіграли ключову роль в авіакатастрофі через сприяння прибуття зброї, за допомогою якої було скоєно злочин, та координували дії розрахунку ЗРК.

Реклама

Залишити коментар