Людям, які співпрацювали з окупантами під загрозою життя, ув’язнення не загрожує — представник президента у КСУ

Жителів звільнених територій, яким доводилося співпрацювати з окупантами під загрозою життя чи здоров’я, звинувачувати в колабораціонізмі не будуть.

Про це в медіацентрі «Україна» заявив народний депутат та представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

Також відповідальність не загрожує людям, які співпрацювали з росіянами, щоб зберегти своє життя чи життя своїх близьких, адже фактично вони перебували у стані заручників, пояснив Веніславський. Він додав, що звинувачувати в колабораціонізмі також не будуть працівників комунальних господарств, які забезпечували постачання води, електрики та газу на окупованих територіях, але не обіймали керівних посад. 

«Загалом стаття 111-1 Кримінального кодексу України передбачає насамперед активну діяльність осіб, які заперечують, що Україна має право на свободу, суверенність, незалежність і повноцінне функціонування. Тобто вони підтримують окупаційну владу, підтримують війну росії проти України, вони добровільно обіймають посади, які мають організаційно-розпорядчі функції», — каже Веніславський.

В Україні за колабораційну діяльність загрожує до 15 років позбавлення волі, а якщо вона призвела до загибелі людей — до довічного ув’язнення.

Реклама

Залишити коментар