Суд відправив шпигуна з Кабміну до вʼязниці на 12 років — СБУ

Шевченківський районний суд Києва засудив до 12 років позбавлення волі завідувача відділу Секретаріату Кабінету міністрів, який шпигував для фсб рф. Доказову базу зібрала Служба безпеки.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігуранта визнали винним у державній зраді. Окрім тюремного строку, суд призначив конфіскацію всього майна, яке перебуває в його власності.

На початку року СБУ викрила російську агентуру, до якої входили посадовці Кабміну і Торгово-промислової палати України.

Фігуранти передавали росії різну розвідувальну інформацію: від стану обороноздатності до облаштування державного кордону та персональних даних українських правоохоронців.

Зрадники робили це не безоплатно: російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тисяч доларів залежно від рівня таємності і важливості зібраних даних. Після викриття СБУ фігуранти зізналися у скоєному.

На початку літа двом затриманим у межах цієї справи оголосили про підозру в держзраді (ст. 111 Кримінального кодексу). Їм загрожувало від 12 до 15 років ув’язнення з можливою конфіскацією майна.

За даними слідства, працівника Кабміну фсб завербувала ще у 2012 році під час поїздки до росії. Тоді чиновник отримав оперативний псевдонім, мобільний телефон та завдання збирати таємну інформацію. Секретні документи він видруковував або фотографував і зберігав на флешці.

Для передавання файлів посадовець через закритий Telegram-канал домовлявся про зустріч зі своїм зв’язковим, який працював у Торгово-промисловій палаті. Схема передання працювала так: працівник Кабміну передавав інформацію працівнику ТПП, а той — до росії через зашифровані канали зв’язку.

Гроші за шпигунство платили зв’язковому під час особистих зустрічей із куратором, кажуть в СБУ. Зустрічі відбувалися в окупованому Криму або за кордоном. Зазвичай працівник ТПП отримував кошти за двох, а у Києві віддавав частину посадовцю Кабміну. Крім того, зв’язковий шукав нових кандидатів для вербування.

Реклама

Залишити коментар