У Міноборони анонсували зміни у військовому обліку жінок

У Міністерстві оборони України розповіли про те, що ведеться робота над спрощенням порядку постановки на військовий облік. Зазначається, що протягом 2022 року триватиме перехідний період.

Про це повідомляє заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Facebook.

“Прямо зараз не треба жінкам йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Протягом 2022 року триватиме перехідний період. Зараз ведеться робота над спрощенням порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій споріднених із військово-обліковими спеціальностями. Тож будуть зміни, про які Міноборони обов’язково повідомить. Штрафів протягом 2022-го не буде. Зараз це питання також вивчається на предмет можливих змін. Також опрацьовується питання спрощення всіх процедур постановки на облік – як чоловіків, так і жінок. Зокрема і “цифровізація” тих процесів, які технічно можливо перевести в онлайн”, – йдеться в повідомленні.

Розширений перелік жіночих професій для військового обліку затвердили 17 грудня 2021 року. У ньому сотні спеціальностей – зокрема, бухгалтерки, журналістки, менеджерки, програмістки, юристки, музикантки, водійки.

На військовий облік у комісаріаті мають стати всі жінки до 60 років – і зробити це до кінця 2022 року. Проконтролювати процес має роботодавець. За ігнорування правил – штрафуватимуть. Жінок, які стануть на облік, можуть призивати на військову службу у воєнний час. Водночас у мирний час – жінки служитимуть лише добровільно.

Нові норми про військовий облік стосуються також вагітних та жінок з малолітніми дітьми. Робота з реалізації наказу Міноборони проводитиметься до кінця 2022 року.

Реклама

Залишити коментар