Чаусу продовжили цілодобовий домашній арешт

Вищий антикорупційний суд продовжив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту колишньому судді Дніпровського райсуду Києва Миколі Чаусу.

Про це повідомляє Укрінформ та Інтерфакс-Україна.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили Інтерфакс, що домашній арешт продовжено до 3 лютого.

При цьому речниця ВАКС повідомила Укрінформу, що домашній арешт продовжено до 2 березня.

На екссуддю покладено й низку інших процесуальних обов’язків. Чаус повинен повідомляти детективу, прокурору та суду про зміну місця проживання та роботи та здати на зберігання до відповідних органів влади паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд до України.

Рішення суду може бути оскаржено в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду протягом 5 днів з моменту оголошення.

У серпні 2016 року Миколу Чауса затримали за підозрою в отриманні хабаря у $150 тисяч. Його зловили, коли він закопував гроші у двох скляних банках у дворі власного будинку.

Заарештувати його не змогли, бо Верховна Рада не дала на це дозвіл, і Чаус утік до Молдови. Його оголосили у національний, а потім – у міжнародний розшук.

У квітні 2021 року Чауса викрали у Кишиневі. Перед цим суд розблокував його екстрадицію до України. Низка ЗМІ опублікувала розслідування про те, що до викрадення можуть бути причетні люди, пов’язані з українськими спецслужбами.

30 липня Микола Чаус знайшовся у Вінницькій області. СБУ привезла його до Києва, а в НАБУ намагалися їй завадити та вимагали передати екссуддя їм, заявляючи, що він перебуває під слідством бюро. У СБУ відповіли, що не викрадали Чауса, а діяли у рамках закону та своїх повноважень.

Увечері 3 серпня в НАБУ заявили про затримання Миколи Чауса у лікарні Феофанія (до цього він знаходився під захистом СБУ). Йому вручили клопотання про запобіжний захід. 4 серпня ВАКС відправив екссуддя під цілодобовий домашній арешт, зобов’язав здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

За словами адвоката Ростислава Кравця, у колишнього судді два статуси — підозрюваного у справі про хабар, що розслідує НАБУ, та потерпілого у справі про його викрадення, яке розслідує СБУ.

Реклама

Залишити коментар