Байден заявив, що США не розглядають введення військ в Україну

Президент США Джо Байден заявив, що у Вашингтоні не розглядають можливість розміщення своїх військ на території України.

Про це повідомляє CNBC.

Байден сказав журналістам, що чітко дав зрозуміти російському колегі Володимиру Путіну, що у разі нового вторгнення РФ в Україну на Кремль очікують серйозні економічні наслідки.

«Ідея, що Сполучені Штати в односторонньому порядку застосують силу для протидії вторгненню Росії в Україну, зараз не є актуальною», — сказав глава Білого дому.

На початку грудня Путін вимагав надати йому так звані правові гарантії неприєднання України до НАТО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав вимоги Путіна неправомірними, а держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що заява глави Кремля «схожа на поганий жарт». Він наголосив, що розширення НАТО на схід не загрожує Росії, тому що Альянс є оборонним.

Під час переговорів із президентом США Джо Байденом Путін зажадав гарантій нерозширення НАТО на схід. Байден відмовився давати співрозмовнику зобов’язання, що Україна залишиться поза НАТО.

На початку грудня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що зараз чисельність російських військ біля кордонів України і на тимчасово окупованих територіях — понад 94 тисячі солдатів та офіцерів. Вони перебувають в постійній готовності і можуть бути залучені до ескалації ситуації. Резніков не виключає можливого вторгнення РФ в Україну.

4 грудня одразу кілька іноземних ЗМІ — газета The Washington Post, агентство АР і німецький таблоїд Bild — повідомили, що Росія може готувати план масштабного вторгнення в Україну із залученням до 175 тис. військових.

Ситуація біля східного українського кордону викликає занепокоєння серед чиновників США і країн Європи. За словами Джо Байдена, Білий дім готує комплекс заходів, щоб не допустити вторгнення Росії в Україну. Глава Білого дому охарактеризував їх як «найбільш всеосяжний комплекс ініціатив, щоб Путіну було дуже важко зробити те, що, як побоюються люди, він може зробити».

Реклама

Залишити коментар