Офіс генпрокурора просить Чехію про видачу росіянина, який брав участь в окупації Криму

Офіс генпрокурора України ще в 2020 році звернувся до Міністерства юстиції Чехії із запитом про видачу росіянина Олександра Франчетті.

Про це повідомляє пресслужба ОГП.

Запит прокуратури АР Крим та Севастополя до Мін’юсту Чехії направили в серпні 2020 року, а 13 вересня Офіс генпрокурора «підтвердив актуальність запиту і дійсність процесуальних рішень».

Чоловіка розшукують для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у збройних формуваннях Самооборона Крыма і Северный ветер  (ст. 260 КК України). Голосіївський суд відправив його під варту.

Прессекретар МЗС Олег Ніколенко в коментарі НВ заявив, що українська сторона працює над завершенням необхідних процедур, щоб Олександра Франчетті передали Україні.

Напередодні в аеропорту Праги затримали росіянина Олександра Франчетті, який брав участь в окупації Криму. Це відбулось на підставі ордера на арешт, виданого Україною.

Франчетті – російський фітнес-тренер з постійним місцем проживання в Чехії. Він очолював розвідувальну групу Северный ветер біля окупованого Севастополя.

В одному з інтерв’ю Франчетті заявляв, що в Северный ветер входили 11 осіб, а сама група розвідників відповідала за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення «екстремістських груп». Також він казав, що угруповання співпрацювало з командуванням Військово-морського флоту Росії.

За даними центру Миротворець, Франчетті приїхав до Криму в 2014 році і вступив до незаконного збройного формування Оборона Севастополя. Його група розвідників займалася терором проукраїнського населення міста. Франчетті також нагородили медаллю За возвращение Крыма.

Реклама

Залишити коментар