“Примусові збори коштів – це здирництво”: в управлінні освіти розповіли як діяти батькам школярів

Традиція примусових зборів коштів та подарунків педагогам від батьків учнів – це здирництво і це треба негайно припиняти та викорінювати у освітніх закладах Чернівців. Про це у коментарі МБ сказала очільниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

“Це неприпустимо, коли з боку педагогічних працівників, адміністрації звучить певний заклик чи пропозиція щодо здійснення подарунків. Це треба викорінювати. Вважаю, що це певною мірою мало би зачіпати гідність тих людей, яким ці подарунки здійснюють. Тим паче, якщо це носить якийсь примусовий характер. Не бачу проблеми, коли дитина дарує улюбленій вчительці квіти. Але коли є вимога, здирництво, це абсолютно неправильно”, — переконана посадовиця.

Вона закликала громадськість повідомляти про такі випадки. А батькам також бути пильними і не здавати гроші на те, на що уже виділені фінанси з міського чи державного бюджетів.

“Як знати про те, що кошти на це виділили з бюджету, – це питання фінансової грамотності населення, обізнаності та громадського контролю. Контролювати такі речі сьогодні можна за допомогою певних відкритих інструментів“.

Насправді є й законні інструменти збору коштів з батьків на потреби школи чи дитсадка, додає чиновниця.

“Це громадські організації, які поєднують батьків та дітей довкола однієї спільної мети – допомогти освітньому закладу у тих межах, в яких є їхні повноваження. Метою прописується інституційна підтримка, реалізація різних заходів, проєктів, які не завжди будуть стосуватися збору коштів, купівлі, ремонту. Чому цей інструмент є дієвим – тому що батьки можуть, сплачуючи членські внески, вирішують певні нагальні проблеми, на які не вистачає фінансування з місцевого бюджету. Більше того, вони можуть залучати додаткові фінансові ресурси з інших джерел – до прикладу, благодійників. Можуть брати участь у різних проєктах, грантах, конкурсах. Але тут теж є принциповий момент – членські внески повинні носити виключно добровільний характер”, —  наголошує очільниця управління освіти.

Реклама

Залишити коментар