СБУ оприлюднила секретні документи про Чорнобильську катастрофу

Державний архів Служби безпеки України оприлюднив секретні документи КДБ про аварію на Чорнобильській АЕС.

В архівах є перша доповідь керівництву країни про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, а також переговори операторів станції в момент аварії.

В СБУ також розсекретили інші маловідомі факти, які приховувала радянська влада.

В архівах є документи, які свідчать про інші аварії до 26 квітня 1986 року.У 1982 році на 1 енергоблоці стався значний викид радіоактивних речовин, у доповіді КДБ тоді говорилося про «вжиті заходи для недопущення панічних і провокаційних чуток». У 1984 році аварійні ситуації були на 3 та 4 енергоблоках.

У 1983 році керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У разі аварії радіоактивність оцінювалася «в 60 разів вище, ніж при вибухах атомних бомб в Хіросімі і Нагасакі».

8 липня 1986 року з’явилася директива, яка засекречувала всі деталі аварії на ЧАЕС: її причини, характер руйнувань, склад суміші, викинутої в повітря під час вибуху, радіаційну обстановку, масштаби робіт з ліквідації, захворюваність і інші.

Через рік кореспондент французької газети намагався вивезти за кордон зразки грунту і води з Прип’яті. Однак в секретній доповіді КДБ відзвітував, що взяті іноземцем зразки підмінили на радіоактивно чисті.

Навіть через 35 років після жахливої трагедії на Чорнобильській АЕС в хронології тих подій для більшості людей…

Опубліковано Служба безпеки України Неділя, 25 квітня 2021 р.

Реклама

Залишити коментар