Як в Карпатах “звільнили” річку Лостунець та навіщо потрібно зносити греблі

Багато гірських річок та струмків в українських Карпатах перегороджені штучними греблями, які не використовуються вже понад пів століття. Звільнення таких річок від гребель проводять екоактивісти в рамках програми “Вільні річки України”. Так знесли першу непотрібну греблю на Лостунці, що знаходиться на Івано-Франківщині. Про це повідомляє ВВС Україна.

Зводити штучні греблі на карпатських річках почали ще за Австро-Угорської монархії в ХІХ столітті.Робилося це для того, щоб керувати гірським потоком – вони перегороджували річки та утворювали водосховища зі шлюзами, які спускали за потреби.Тоді це був єдиний спосіб спускати ліс-кругляк з високогір’я.

Зараз екоактивісти розчищають старі греблі та відновлювати природну течію річок.Першим “звільненим” став струмок Лостунець у басейні Чорного Черемошу.

Лостунець – потік, що починається неподалік вершини Лостун у Чивчино-Гринявському масиві Карпат, за кілька кілометрів на південь від села Зелене, куди спускається туристичний маршрут з гори Піп Іван Чорногірський. Це Верховинський район Івано-Франківщини, українсько-румунське прикордоння та національний природний парк “Верховинський”.

Через греблю у верхів’ях Лостунця зникла червонокнижна струмкова форель.Як результат – зменшилася популяція ведмедів, які все ще живуть у цьому регіоні.Водночас повністю пішли видри та норка європейська.

Греблю на Лостунці нещодавно знесли.Спочатку вручну розрізали колоди, а далі їх відтягували спецтехнікою.Після цього розчищали від намулу та сміття.

Як кажуть працівники “Верховинського” парку, вже на другий день після відновлення природної течії форель з низів’їв річки пішла вгору по течії на нерест, який якраз триває у жовтні та листопаді.Тепер очікують на повернення інших тварин.

Реклама

Залишити коментар