На “Айленди” хочуть поставити радянські торпеди, – ЗМІ

Журналісти дізналися деякі подробиці планів Військово-морських сил України з озброєння і модернізації двох патрульних катерів типу Island, які було передано Сполученими Штатами Америки в порядку безоплатної допомоги.

Штаб ВМСУ десять місяців роздумував над проектом подальшої модернізації, після чого видав кілька варіантів. Один з них передбачає установку на катери бойової інформаційної системи управління зброєю “Контур” українського виробництва, розповідає одеська інтернетгазета Dumskaya.net.

Крім того, за даними видання, на “Слов’янськ” і “Старобільськ” збираються встановити 400-мм торпедні апарати з радянськими торпедами СЕТ-72.

Багато експертів вважають цей варіант модернізації вкрай невдалим, оскільки відразу після установки “Контура” виникне потреба у новій модернізації цієї системи для сумісності з протоколами НАТО та з іншими катерами ВМС України, які будуть надходити з США та інших країн з оригінальним обладнанням. Це потребуватиме додаткового часу та ресурсів, зокрема фінансових.

Ще більше претензій до ідеї оснастити “Айленд” торпедами СЕТ-72. Ця зброя радянського виробництва (1972 роки) призначається для боротьби з надводними кораблями і підводними човнами супротивника. Свого часу їх випробування закінчилися вкрай невдало – на навчаннях було випущено близько 20 торпед, і жодна з них не показала проектних параметрів (дальність 8 км, швидкість 40 вузлів, глибина ходу – до 450 метрів). Саме тому з 1992 року ці торпеди жодного разу не використовувалися навіть під час навчань. Майже тридцять років вони лежали на складі та чекали утилізації.

Реклама

Залишити коментар