Конституційний суд не буде розглядати земельну реформу найближчим часом — Арахамія

За словами Давида Арахамії, КСУ не панірує найближчим часом розглядати питання конституційності земельної реформи.

Голова фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що Конституційний суд не планує найближчим часом розглядати подання народних депутатів про неконституційність закону про землю. За словами Арахамія, розгляд КСУ стосується тлумачення кількох понять про землю.

Про це повідомляє Суспільне.

Таку заяву Арахамія зробив після зустрічі з головою Конституційного суду Олександром Тупицьким.

“Вони не розглядали землю, вони розглядали статті, пов’язані з ринком землі. Саму землю вони зараз не розглядають і найближчим часом, як повідомив пан Тупицький, не стануть розглядати”, – підкреслив Арахамія.

Також глава фракції Слуга народу заявив, що просив Тупицького проводити розгляд “в максимально відкритому режимі”, щоб народні депутати мали можливість почути думку всіх суддів і юридичні аргументи, які у них з’являються.

Як роз’яснив у коментарі виданню суддя КСУ Ігор Сліденко, питання стосується тлумачення статей Основного закону.

“Закон про землю взагалі не розглядається Конституційним судом. Вас вводять в оману. Це справа про тлумачення 13, 14 статей Конституції. В основі тлумачення суд повинен розповісти, що означає в Конституції поняття “земля – ​​національне багатство України”. Що це означає? За великим рахунком тлумачення буде містити відповідь на це питання, що таке “земля – ​​національне багатство України”. Про право власності на землю там фактично не йдеться “, – пояснив Сліденко.

Ввечері 2 листопада Велика палата Конституційного суду України не винесла рішення за поданням щодо тлумачення норм Конституції про землю як основному національному багатстві.

Нагадаємо, що Конституційний суд отримав подання про визнання неконституційним закону про ринок землі 4 травня. Подання подали 48 народних депутатів, багато з яких є членами фракції Батьківщина. На думку депутатів, закон не відповідає низці статей Конституції України. Подання підписала, зокрема, глава політсили Юлія Тимошенко.

Відповідно до закону, з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів зможуть купувати виключно громадяни України. З 1 січня 2024 роки таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. Гектарів землі. Продаж державних і комунальних земель заборонена. Питання про те, чи надавати іноземцям право купувати землю, буде вирішуватися на референдумі.

Реклама

Залишити коментар