Єрмак заявив послам G7, що на КСУ вплинули ззовні

Останні події в Конституційному суді України сталися після зовнішнього втручання, правоохоронні органи повинні надати цьому оцінку, вважає глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Про це він заявив в п’ятницю, 30 жовтня, на зустрічі з послами держав — учасниць «Великої сімки», повідомляє сайт ОПУ.

Хто саме впливав на дії суддів, Єрмак не уточнив.

Він висловив переконання, що вихід із ситуації буде знайдений, водночас закликав представників G7 стежити за роботою Антикорупційної ради, яка має зібратися найближчим часом, і реакцією представників всіх політичних сил, «щоб мати реальну картину».

Глава ОПУ запевнив іноземних дипломатів, що державі вдалося забезпечити безперебійну діяльність реєстрів НАЗК і що всі антикорупційні органи України продовжують працювати.

27 жовтня Конституційний суд скасував ст. 366−1 КК України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в декларацію, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК із контролю й перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

З відповідним поданням до КСУ звернулися 47 народних депутатів від ОПЗЖ і групи За майбутнє 4 серпня 2020 року. Воно містило претензії до повноважень антикорупційних органів та до відповідальності за корупцію.

У НАЗК заявили, що судді прийняли рішення у власних інтересах. За даними антикорупційного відомства, двоє членів КСУ внесли в свої декларації недостовірні дані, і тепер, ймовірно, намагаються уникнути відповідальності. Також в агентстві наголосили, що своїм рішенням КСУ заблокував призначення переможців місцевих виборів, що пройшли 25 жовтня.

У КСУ у відповідь поскаржилися на постійний тиск з боку антикорупційних органів.

Президент Володимир Зеленський 30 жовтня подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав це ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Реклама

Залишити коментар