МОЗ запровадило чотири рівні коронавірусної небезпеки в Україні

На четвертому рівні медикам доведеться визначати пріоритет надання допомоги залежно від стану хворих

Міністерство охорони здоров’я запровадило чотири рівні коронавірусної небезпеки в Україні. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає УНІАН.

“Ми розробили детальний план, що визначає алгоритм дій відповідно до 4 рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує”, – повідомив міністр.

На першому рівні, на якому зараз перебуває Україна, кількість нових випадків зараження не має перевищувати 5-7 тисяч за добу.

“Таке навантаження система охорони здоров’я здатна витримувати. А ще 6 місяців тому, 3 місяці тому таке було неможливо”, – наголосив голова МОЗ.

На другому рівні кількість нових випадків інфікування коронавірусом становитиме 8-10 тисяч за добу. При такій епідемічній ситуації заповненість ліжок у лікарнях зросте до 70%.

“На цьому рівні ми можемо опинитися за кілька тижнів”, – зазначив Степанов.

У разі оголошення у країні другого рівня коронавірусної небезпеки передбачені наступні заходи:

  • збільшення кількості ліжок в опорних лікарнях на 30% (це додаткові 502 тисячі місць);
  • розгортання тимчасових шпиталів;
  • збільшення кількості медпрацівників шляхом залучення персоналу з інших відділень;
  • посилення контролю за виконанням карантинних заходів у країні.

На третьому рівні кількість нових хворих становитиме 11-15 тисяч щодня, заповненість ліжок – понад 85%. На цьому етапі передбачені наступні заходи:

  • введення жорсткого карантину із застосуванням обмежень “червоного” рівня епідемічної небезпеки;
  • мобілізація всіх медпрацівників;
  • розгортання польових шпиталів;
  • організація роботи відомчих медзакладів для цивільного населення.

Четвертий рівень коронавірусної небезпеки передбачає 20 тисяч нових хворих за добу. За словами Степанова, на цьому етапі ресурси МОЗ будуть уже вичерпані.

“Тут ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги”, – зазначив він.

“Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилася на третьому чи четвертому рівні. Треба переконати людей у необхідності виконувати правила на власному прикладі”, – наголосив Степанов.

Реклама

Залишити коментар