Італійська кухня офіційно увійшла до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО — уперше в історії повністю визнано національну кухню, а не окремі її традиції чи рецепти.
Про це повідомляє The Guardian.
Рішення ухвалили одноголосно 10 грудня під час засідання Міжурядового комітету ЮНЕСКО в Нью-Делі.
У документі зазначається, що італійська кухня є “культурним і соціальним поєднанням кулінарних традицій”, способом турботи, передачі знань між поколіннями та формування спільноти. ЮНЕСКО підкреслює її роль у соціальній інтеграції та збереженні культурних коренів.
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні назвала це рішення “визнанням італійської ідентичності”, наголосивши, що кухня для італійців — це культура, традиція та праця.
Визнання стало результатом трирічної кампанії Міністерства сільського господарства Італії, яке домагалося міжнародного захисту традиційних методів вирощування, збору й приготування продуктів. Міністр Франческо Лоллобриджида заявив, що статус ЮНЕСКО допоможе боротися з фальсифікаціями, зокрема підробками оливкової олії та “псевдоіталійськими” продуктами.
Після цього рішення Італія має вже 22 елементи у списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Серед них — мистецтво неаполітанських піцайолів, оперний спів, середземноморська дієта та традиції пошуку трюфелів.
