Національний банк України очікує пришвидшення продовольчої інфляції до другого кварталу 2025 року.
Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2024 року.
“Пришвидшення продовольчої інфляції у III кварталі 2024 року зумовлювалося насамперед вичерпанням ефектів високих минулорічних врожаїв, а також помітним скороченням пропозиції окремих продуктів харчування через несприятливі погодні умови”, – йдеться у звіті.
У результаті після тривалого зниження цін на сирі харчові продукти, що було зумовлене високими врожаями минулого року, вже з серпня їх зростання відновилося та пришвидшилося у вересні (до 7,1% р/р порівняно зі зниженням на 6,5% р/р у червні 2024 року).
“Спекотна погода без дощів позначилася на врожайності, термінах дозрівання і якісних параметрах низки овочів і фруктів, тому ціни на цю продукцію зростали високими темпами. Вичерпання минулорічних запасів, вищі ціни на сировину нового врожаю та її гірша якість зумовили сповільнення здешевлення круп та пришвидшення подорожчання борошна”, – зазначили у регуляторі.
У Нацбанку зауважили, що додатково на пропозицію та внутрішні ціни вплинула активізація експорту продовольства. Ці чинники позначилися на збереженні високих темпів зростання цін у харчовій переробці (зокрема, у виробництві молочної та борошномельної продукції), що може бути перенесено на ціни для споживачів у наступні періоди.
“Тиск на ціни продовольчих товарів зберігатиметься протягом найближчого часу. У результаті на тлі низької бази порівняння минулого року, продовольча інфляція пришвидшуватиметься до II кварталу наступного року”, – йдеться у звіті.
Водночас НБУ прогнозує, що з надходженням на ринок пропозиції від нових урожаїв інфляція сирих продуктів почне сповільнюватися та до кінця 2025 року знизиться до близько 6%.