Вибори відбудуться відразу після війни. Так хоче Зеленський — голова ОП

Президент України Володимир Зеленський прагне, щоб на виборах президента могли проголосувати всі громадяни України, зокрема воїни та біженці. Це можливо після завершення війни з росією.

Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

Він певен, що наступні президентські вибори відбудуться «одразу» після закінчення війни з росією.

“Зеленський дуже чітко заявив, що він хоче, щоб усі солдати мали можливість голосувати, так само як і біженці за кордоном. Але на сьогодні ресурси повинні йти на війну”, — пояснює Єрмак.

Конституція України зазначає, що президента обирають на 5 років. Тому повноваження Володимира Зеленського мали б закінчитися 20 травня 2024 року. А втім, Конституція забороняє проводити будь-які вибори під час дії воєнного стану (а також — вносити зміни в Конституцію).

Сам президент також уже казав, що хотів би, щоб президентські вибори 2024 року відбулися за планом. Однак, за його словами, організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Зеленський наголосив, що термін його президентських повноважень не завершився, адже в країні діє воєнний стан і його каденція триває. У Європейському Союзі також запевнили, що не мають сумнівів щодо легітимності Зеленського.

Реклама