Посол України дорікнув Ізраїлю за відмову спільно протидіяти іранським дронам

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук розповів, що в Ізраїлі не прийняли пропозицію співпрацювати з Києвом для протидії іранським безпілотникам.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Ynet, яке цитує Times of Israel.

За його словами, ще в лютому 2023 року він привіз до офісу прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу залишки іранського безпілотника, яким росія обстріляла Київ. Тоді він попередив, що без співпраці з Україною такими самими безпілотниками незабаром атакують Ізраїль.

“Я не хочу зараз говорити: “Так я і казав””, — каже Корнійчук, натякаючи на удар ліванського угруповання «Хезболла» по ізраїльській військовій базі за допомогою іранських безпілотників.

Попри те, що від початку нападу ХАМАСу на Ізраїль співпраця Києва та Єрусалима стала активнішою, на думку українського посла, могло бути зроблено більше, зокрема обмін розвідданими.

Ще на початку червня 2022 року посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що Київ хоче придбати ізраїльський «Залізний купол» та подібні засоби захисту. Він казав, що вважає цю систему ППО не зброєю, а інструментом, який рятуватиме життя мирного населення.

А втім, тодішній міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що ізраїльський «Залізний купол» не підходить Україні, оскільки не здатен зупиняти російські балістичні та крилаті ракети.

Уже в січні 2023-го Корнійчук казав про передання ізраїльських технологій, пов’язаних із розумним оповіщенням щодо ракет і дронів. Тоді, за його словами, процес тривав, а в Україні систему повністю мають отримати “за певний час”.

А представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан про передання Україні системи раннього попередження про ракетні удари й атаки безпілотників оголосив цьогоріч у лютому.

Реклама

Залишити коментар