У Румунії суд зняв із президентських перегонів проросійську кандидатку, яка виступала проти допомоги ЄС для України

Верховний суд Румунії виключив проросійську лідерку ультраправої партії S.O.S. Romania Діану Шошоаке зі списку кандидатів у президенти на майбутніх виборах.

Про це пише Reuters.

Румунія планує провести президентські вибори у два тури — 24 листопада та 8 грудня. А між ними — парламентські вибори.

Напередодні конституційний суд країни зібрався, щоб розглянути оскарження, які висунули щодо шести кандидатів. Пʼять із них відхилили, а от скаргу щодо Шошоаке судді прийняли, не пояснивши свого рішення. 

Усунута кандидатка заявила: “Це доводить, що американці, євреї та Європейський Союз планували сфальсифікувати вибори в Румунії ще до їхнього початку”.

Політики з усього політичного спектра стурбовані, що це рішення є “безпрецедентною загрозою демократичним цінностям”.

Шошоаке неодноразово критикували за зв’язки з москвою. Нещодавно у своїй першій промові в Європарламенті вона звинуватила Євросоюз у «розоренні Румунії» внаслідок надання допомоги Україні й закликала припинити постачання зброї Києву.

Ще у 2023 році виступ президента України Володимира Зеленського в парламенті Румунії скасували через «депутатів із проросійськими симпатіями», писало «Радіо Свобода». Тоді саме Шошоаке була проти виступу глави української держави, назвавши його нацистом, цитує G4Media. У день запланованого приходу Зеленського вона з’явилася у парламенті з картою Великої Румунії (ідея максимального розширення кордонів Румунії, які, зокрема, включали б території Буковини та Бессарабії – ред.).

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар