Шахраї ошукали буковинців на суму понад 815 тисяч гривень

26 вересня цього року четверо заявників стали жертвами шахрайських дій невідомих осіб. Використовуючи різні схеми виманювання грошей, фігуранти заволоділи персональними даними та реквізитами банківських рахунків, відтак – зняли з них кошти. Поліціянти закликають буковинців бути обачними і нагадують про дотримання кібербезпеки. 

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

25 вересня 59-річний житель с. Топорівці отримав повідомлення від псевдобанкіра про можливість захисту банківських рахунків. Невідома особа шахрайським шляхом отримала доступ до мобільного застосунку заявника та зняла звідти 32 тисячі гривень.

Цього ж дня 29-річна жителька Заставни, повіривши шахраям про додатковий спосіб заробітку в одній із соціальних мереж, надала реквізити банківського рахунку. Надалі аферисти перерахували з її картки 767 000 гривень на невідомі рахунки.

25-річний житель м. Сокиряни перерахував невідомій особі 10 500 гривень під приводом купівлі мобільного телефона. Гроші заявник перерахував, а товар не отримав. 

А до 49-річної жительки с. Глиниця зателефонував нібито знайомий, який попросив 6 000 гривень. Кошти заявниця перерахувала особисто невідомій особі.

За цими фактами поліціянти внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. 

Загальна сума коштів, які виманили шахраї у буковинців протягом минулої доби, становить понад 815 тисяч гривень. 

Тривають досудові розслідування. 

Правоохоронці нагадують громадянам про те, що не потрібно переходити за сумнівними посиланнями та розголошувати свої персональні дані, до яких належать: 

  • термін дії банківської картки;
  • PIN-код;
  • слово-пароль; 
  • cvv2-код.

Також правоохоронці закликають буковинців бути обачними і нагадують основні ознаки шахрайських пропозицій в інтернеті:

  • занижена вартість товару;
  • необхідна повна або часткова передоплата за товар;
  • відсутність можливості оплати товару під час отримання у відділенні або в кур’єра служби доставки;
  • користуйтеся лише перевіреними сайтами;
  • обговорюйте умови угоди виключно в чаті торговельного майданчика;
  • не переказуйте кошти на невідомі рахунки, обирайте послугу післяплати.

Поліціянти вкотре закликають громадян не довіряти оголошенням про «легкий» прибуток у соцмережах. Ставтесь уважно та критично до будь-яких пропозицій додаткового заробітку в мережі Інтернет – ніколи не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів.

Реклама

Залишити коментар