У Лівані й Сирії стався масовий вибух пейджерів: постраждали понад дві тисячі людей, зокрема члени «Хезболли»

По всьому Лівану та деяких районах Сирії майже одночасно вибухнули сотні кишенькових пейджерів. Загинули щонайменше вісім людей, зокрема і члени угруповання «Хезболла». Також відомо про понад 2700 поранених. 

Про це пишуть Wall Street Journal та Associated Press

Офіційний представник «Хезболли» розповів АР, що портативні пейджери, якими користується угруповання, спочатку нагрілися, а потім вибухнули, убивши щонайменше двох членів і поранивши інших.

Також постраждав іранський посол Моджтаба Амані, нині він перебуває у лікарні, писало  державне інформагентство IRNA.

Загалом серед понад 2750 поранених, 200 — у критичному стані, заявив міністр охорони здоров’я Лівану Фірас Абіад. Зокрема, деякі поранені втратили пальці, зазнали травм голови, мають великі рани на тулубах.

МОЗ Лівану закликало всі лікарні бути напоготові, щоб прийняти невідкладних пацієнтів. Кореспонденти AP повідомили з лікарень Бейрута, що відділення невідкладної допомоги були перевантажені пацієнтами.

Раніше лідер «Хезболли» Хасан Насралла попередив членів угруповання не носити мобільні телефони, заявивши, що Ізраїль може використовувати їх для відстеження переміщення і для завдання цілеспрямованих ударів.

А після вибухів неназваний представник угруповання сказав, що вибухи стали результатом «операції безпеки, спрямованої проти пристроїв». Посадовець звинуватив в атаці Ізраїль і припустив, що у пейджерах могли вибухнути літієві батареї.

Окрім того, офіційний Бейрут також підозрює в атаці Ізраїль. Так, міністр інформації Лівану Зіад Макарі наголосив, що його країна засуджує «ізраїльську агресію» після вибухів пейджерів, цитує Times of Israel.

27 липня ліванське угруповання «Хезболла» вдарило по селу Мадждал-Шамс на Голанських висотах, де розташовані ізраїльські поселення. Унаслідок атаки загинули 12 людей, переважно діти й підлітки, ще близько 40 — зазнали поранень.

У відповідь армія оборони Ізраїлю атакувала столицю Лівану — Бейрут. Ціллю цієї атаки міг бути Фуад Шукр — один із лідерів ліванського угруповання, відповідальних за удар по селу. Імовірно, внаслідок атаки він загинув.

А 31 липня у столиці Ірану Тегерані вбили одного з лідерів палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ганію. Там заявили, що його вбили під час «лютого сіоністського нальоту на його резиденцію в Тегерані» після того, як він брав участь у церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіяна.

Після цього верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю на знак помсти за смерть Ганії. Тим часом європейські та американські дипломати ведуть термінові переговори, аби не допустити нової повномасштабної війни на Близькому Сході.

На тлі погіршення безпекової ситуації на Близькому Сході українське МЗС оновило рекомендації щодо перебування громадян України на території Ізраїлю та Лівану, зокрема звернулося з проханням утриматися від поїздок до цих країн.

Окрім того, Україна двічі провела евакуацію своїх громадян з Лівану.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар