На підконтрольну Україні територію вдалося повернути з окупації ще 14 дітей

У четвер, 29 серпня, на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 14 дітей, які перебували на тимчасово окупованих Донеччині, Луганщині, Херсонщині та в Запорізькій області

Про це повідомив уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Зазначається, що родини з дітьми вдалося повернути в Україну в рамках реалізації плану президента України Bring Kids Back UA.

“Сміливі родини з підлітками та зовсім маленькими дітьми здійснили сміливий крок опору, який показує непохитність українського духу. Вони здолали чимало труднощів, щоб опинитися на підконтрольній Україні території”, – наголосив Лубінець.

Він розповів, що одна з родин, яка не сприймала нову російську “владу”, кілька разів намагалася виїхати з ТОТ самотужки. Проте людей під супровід погроз без пояснення повертали назад. Інша ж родина переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію. 

“Під час спілкування з працівниками нашого Офісу люди розповіли, що боялися вийти на вулицю, не могли знайти роботу без російського паспорта, отримували погрози про вилучення майна та позбавлення батьківських прав, не мали права вибору в школах та ставали учасниками безпідставних обшуків власних помешкань. Знайдені українські книжки спалювали, цінне майно – вилучали. Нова “влада” не обмежувала себе ні в чому”, – розповів омбудсман.

Лубінець також додав, що нині чимало з повернених дітей потребує влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції. За його словами, держава спільно з громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українців. 

Реклама

Залишити коментар