Іран і Білорусь привітали Україну з Днем Незалежності

Іранське міністерство закордонних справ та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко привітали Україну з нагоди Дня Незалежності. Обидві країни надавали росії підтримку в її повномасштабній агресії проти України.

Привітання Лукашенка опублікував провладний білоруський Telegram-канал «Пул Первого».

Той начебто сказав, що в Білорусі до «сердечного і працьовитого народу» України завжди ставилися «з особливою повагою і теплотою».

Білоруська та українська нації, за словами Лукашенка, об’єднані «спільною долею» та прагненням «дружити з сусідами». На думку білоруського лідера, нині варто «розмовляти мовою миру», а Білорусь, мовляв, докладатиме зусиль для забезпечення безпеки в регіоні.

Лукашенко також побажав українцям «мирного неба і громадянської злагоди» та добробуту Україні.

Тим часом іранське МЗС опублікувало коротке повідомлення в соцмережі X з привітанням «уряду та народу» України з Днем Незалежності.

Нагадаємо, авторитарний Іран постачає росії безпілотники Shahed, якими та обстрілює Україну. Спершу Тегеран офіційно відкидав звинувачення в постачанні зброї для російських військ, проте в листопаді 2022 року міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахіан визнав, що його країна постачала росії свої безпілотники. Однак це нібито відбулося ще до початку повномасштабного вторгнення рф до України.

Згодом українські слідчі офіційно підтвердили, що виробником безпілотників, якими росія обстрілює Україну, є іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

Білорусь же не відправляла до України власних військ, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України; приймала на лікування військових рф; проводила спільні з росією військові навчання.

У Мін’юсті України зазначали, що Міноборони Білорусі діє в інтересах військово-політичного керівництва росії та сприяло організації підготовки та безпосередньої збройної агресії проти України.

Сам Лукашенко активно підтримує політику путіна. З-поміж іншого, Білорусь звинувачують у причетності до депортації українських дітей зі сходу України. Лукашенко назвав це «оздоровленням» дітей і заявив, що продовжуватиме це робити. Водночас Лукашенко поширює наративи російської пропаганди, «демонізуючи» західні країни.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар