Зеленський закликав Раду зібратися для ухвалення законів про виплати військовим та позбавлення нагород зрадників

Президент України Володимир Зеленський закликав Верховну Раду зібратися для розгляду низки питань найближчим часом. Зокрема, це стосується виплат для учасників Курської операції та позбавлення колаборантів державних нагород. 

Про це повідомив глава держави у своєму зверненні.  

“Зараз, уже в серпні, потрібне посилення деяких правових позицій нашої держави. Настав час ухвалити важливі законодавчі речі — оборонний законодавчий пакет для України. Це рішення, які допоможуть і українським воїнам, і всьому українському суспільству, і нашим державним інституціям”, — заявив він. 

По-перше, Україна має гарантувати на законодавчому рівні, що військові, які беруть участь у Курській операції, наприклад, та братимуть участь в усіх інших наших діях на території росії, отримуватимуть абсолютно всі виплати та преференції, передбачені для передової.

Зеленський наголосив: “Це треба зробити саме законом, щоб у всіх наших людей була впевненість, що держава спрацює так, як потрібно”.

Також він заявив, що кожен захисник заслуговує на визнання та максимальну підтримку, це стосується й іноземців. За словами Зеленського, іноземці заслуговують бути українськими громадянами, як і їхні рідні. Імовірно, йдеться про законопроєкт щодо множинного громадянства. 

Третє рішення — має бути врегульоване питання трофейної зброї, яку бійці здобувають у боях. 

Окрім того, Зеленський згадав про тих людей, які  пішли «на службу російській державі», і законопроєкт щодо позбавлення їх будь-яких звань і нагород в Україні.

“Це має бути зроблено реально — так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи”, — наголосив глава держави.

Він додав, що просить Верховну Раду зібратися для розгляду цих питань невідкладно найближчим часом. Зеленський зауважив, що окрім цих пропозицій, є «ще деякі інші, не менш важливі законодавчі ініціативи», згадавши про «духовну незалежність». Президент заявив: “Це все варто зробити справді оперативно”.

Реклама