У МЗС відреагували на рішення уряду Малі розірвати дипвідносини з Україною

Українське Міністерство закордонних справ назвало прикрим і поспішним рішення влади Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною і заявило, що Київ залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на ці «недружні дії».

“Рішення Перехідного уряду Республіки Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною є недалекоглядним і поспішним, враховуючи, що Україна як жертва неспровокованої повномасштабної збройної агресії з боку РФ усіляко намагається за підтримки світової спільноти відновити справедливість і повагу до міжнародного права, покликаного захистити усі країни світу, зокрема африканські, від посягань на їхні суверенітет, незалежність і територіальну цілісність”, – йдеться в заяві відомства 5 серпня.

У МЗС наголосили, що Україна “беззастережно дотримується” норм міжнародного права, непорушності суверенітету і територіальної цілісності інших країн і “рішуче відкидає звинувачення Перехідного уряду Малі у нібито “підтримці Україною міжнародного тероризму”.

“Нагадуємо, що саме Україна у XX столітті, будучи одним із засновників Організації Об’єднаних Націй, активно підтримувала право народів Африки на незалежність і деколонізацію, зокрема й Республіки Малі. Натомість Російська Федерація, продовжуючи неспровоковану повномасштабну збройну агресію проти України, руйнує архітектуру міжнародної безпеки, порушує Цілі й Принципи Статуту ООН, які зокрема гарантують право країн Африки на вільне майбутнє”, – наголосили в МЗС.

У відомстві також зазначили, що Україна відома в Африці як «важливий контрибутор» у забезпечення регіональної безпеки.

“Її контингент «блакитних шоломів» зробив значний внесок у реалізацію цілої низки операцій із підтримання миру під егідою ООН, зокрема з 2019 по 2022 роки – у складі Місій ООН у Малі”, – йдеться в заяві.

“Прикро, що Перехідний уряд Малі ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною, не провівши ретельне вивчення фактів й обставин інциденту на півночі Малі, а також не надавши жодних доказів щодо причетності України до зазначеної події. При цьому ігнорується, що підконтрольні Кремлю військові структури, зокрема «Вагнер», використовують терористичні методи і є безпосередньо причетними до численних воєнних злочинів, вбивств цивільного населення і жорстокого поводження з військовополоненими як в Україні, так і в країнах Африки”, – зазначили у відомстві.

Реклама