Кабмін затвердив державний стандарт профільної середньої освіти

25 липня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти.

Як повідомляє управління Державної служби якості освіти в Чернівецькій області, Стандарт будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти (щодо здобуття повної загальної середньої освіти).

Основною перевагою Стандарту для учня є можливість формувати власну індивідуальну освітню траєкторію: він зможе навчатися за академічним або професійним спрямуванням.

Перевага для закладів освіти  – розширення їх можливості для реалізації своєї академічної свободи, де учні зможуть розвиватися багатогранно, оскільки години на вибіркові курси або предмети охоплюватимуть як профільні, так і позапрофільні предмети й курси. Кількість годин для вивчення навчальних предметів / інтегрованих курсів за вибором за обраним профілем  пропорційно зростатиме від 10 до 12 року навчання.

Важливо, що за Державним стандартом профільної середньої освіти години для предметів і курсів за вибором можна перерозподілити на обовʼязкові навчальні предмети або курси за обраним профілем, але НЕ можна додати до загальнообовʼязкових курсів чи предметів. Це дасть змогу учневі вивчати саме те, що передбачено його / її індивідуальною освітньою траєкторією.

В управлінні Державної служби якості освіти в Чернівецькій області пояснюють, що відповідно до Стандарту, 10 клас – адаптаційний, адже під час навчання у ньому учень повинен визначитися з обраним профілем. Після 10 класу учні академічних ліцеїв, якщо потрібно, зможуть змінити профіль навчання без будь-яких освітніх втрат, повʼязаних із заглибленням у певний профіль, адже відмінність між профілями в цей адаптаційний рік буде мінімальною.

Навчання за новим стандартом розпочнеться з 1 вересня 2027 року (перший потік Нової української школи). Уже з 2025 року планується пілотування стандарту.

Реклама

Залишити коментар