Урсулу фон дер Ляєн переобрали головою Єврокомісії

Європейський парламент проголосував за кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на посаду голови Європейської комісії протягом наступних 5 років.

Про це пише Guardian.

За неї проголосував 401 євродепутат. Щоб отримати посаду, необхідно було отримати підтримку кваліфікованої більшості лідерів ЄС, а потім заручитися голосами щонайменше 361 із 720 депутатів Європарламенту.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола привітала фон дер Ляєн із переобранням. На її думку, це стало свідченням її “сильного лідерства та непохитних цінностей у часи випробувань”.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також привітав її, подякувавши «за особисте лідерство і всі рішення, ухвалені на підтримку України»: “Переконаний, що солідарність з Україною залишатиметься такою ж непохитною”.

Уперше фон дер Ляєн із німецького Християнсько-демократичного союзу очолила Єврокомісію у грудні 2019 року. Тоді вона поставила собі за мету посилити геополітичну роль Євросоюзу як повноцінного гравця, який здатен «формувати світовий порядок».

Бувши першою жінкою на посаді голови Єврокомісії, фон дер Ляєн провела ЄС через всесвітню пандемію та першу велику війну на європейській землі за десятиліття, писало видання Euractiv.

Водночас фон дер Ляєн також зазнавала критики: їй закидали непослідовну відданість зеленій угоді та захисту стандартів верховенства права. Також її критикували за те, що вона покладалася на невелике коло довірених радників, а також через проблему прозорості — зокрема у випадку приховування деталей контрактів на закупівлю вакцини проти Covid.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар