Європарламент схвалив резолюцію щодо підтримки України й засудив візит Орбана до рф

Європейський парламент у середу 17 липня на пленарному засіданні схвалив резолюцію на підтримку України, у якій також засудив неузгоджені зовнішньополітичні дії прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, зокрема його поїздку до росії

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Резолюцію підтримали 495 із 679 євродепутатів: вона підтверджує підтримку “незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Водночас документ засуджує візит Орбана, країна якого зараз головує в Раді ЄС, до російської федерації. Зазначено, що ця дія “підкреслює, що під час цього візиту він не представляв ЄС, і вважає цей візит кричущим порушенням договорів ЄС та спільної зовнішньої політики”.

Більшість членів Європарламенту засудили зловживання Будапешта своїм головуванням в ЄС, закликавши зняти блокаду фінансування України з Європейського фонду миру.

Також законодавчий орган ЄС закликає Раду ЄС “продовжувати та розширювати свою політику санкцій проти Росії та Білорусі, одночасно здійснюючи моніторинг, перегляд та підвищення її ефективності та впливу”.

Резолюція водночас закликає продовжувати допомогу Києву у фінансовому й військовому планах, підтримувати вступ України до ЄС, а також використати заморожені активи рф на її користь.

Також документ окремо засуджує російську ракетну атаку на дитячу лікарню “Охматдит” і гібридні атаки рф у Євросоюзі.

Реклама