росія втрачає Крим як військовий хаб у Чорному морі — командувач ВМС

Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що рф була змушена перебазувати майже всі свої боєздатні кораблі з тимчасово окупованого Криму в інші місця та вже втрачає півострів як військовий хаб у Чорному морі через атаки України.

Про це він заявив в інтерв’ю Reuters у Одесі.

За його словами, українські удари та ракетами та морськими безпілотниками завдали значної шкоди Севастопольській базі, яка є логістичним центром для ремонту, технічного обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів, серед інших важливих для Росії функцій.

“Вони були створені протягом багатьох десятиліть, можливо, століть. І очевидно, що зараз вони втрачають цей центр”, — сказав Неїжпапа.

За його словами, майже всі основні боєздатні кораблі були виведені противником з головної бази Чорноморського флоту і утримуються в Новоросійську, а частина з них — в Азовському морі.

Неїжпапа підкреслив, що російській військово-морській базі в Новоросійську на східному узбережжі Чорного моря не вистачає великих потужностей Севастополя, який слугував місцем зберігання і завантаження крилатих ракет, що використовуються для завдання ударів по Україні.

“Я розумію, що зараз вони намагаються вирішити цю проблему в Новоросійську”, — сказав він, назвавши це «головним питанням» для флоту.

За словами Неїжпапи, Україна знищила або пошкодила 27 військово-морських суден, у тому числі п’ять були знищені морськими мінами, встановленими безпілотниками біля Севастопольської бухти.

Моніторингові дані, зібрані ВМС України та надані Reuters, показали, що станом на 27 червня в Азовському морі перебувало 10 російських військових кораблів порівняно з жодним у 2023 році.

Командувач ВМС зазначив, що Чорноморський флот зараз в основному використовується для логістики, невеликого прибережного територіального контролю та стрільби крилатими ракетами Калібр.

За словами Неїжпапи, з урахуванням атак морських безпілотників і ударів, російські військові кораблі не входять у північно-західну частину Чорного моря на площі майже 25 тисяч квадратних кілометрів.

Реклама