Хто такі люди без громадянства та з якими проблемами стикаються?

Особа без громадянства — це людина, яка немає громадянства жодної країни та, відповідно, не має паспорта й інших документів.

Такі персони не можуть отримати медичну допомогу, відкрити банківський рахунок чи навіть придбати квитки на потяг. Причиною є те, що юридично їх просто не існує. Більшість з таких людей не знає, куди звертатись, а послуги адвоката часто для них є недоступними.

За підрахунками УВКБ ООН, у світі налічують понад 10 млн осіб без громадянства. А в Україні ще до повномасштабного вторгнення їхня кількість була близько 35 тис. Однак у зв’язку з війною ця цифра може бути значно більшою. Через окупацію чимало людей не змогли отримати документи. Також під ризиком безгромадянства опиняються ті, хто давно виїхав з окупованих територій і втратив свій паспорт. Оскільки деякі архіви до 2014 року не встигли оцифрувати, ці люди постають перед труднощами й під час спроби відновлення паспорта.

Найчастіше в Україні з безгромадянством також стикаються: громадяни колишнього Радянського Союзу, які не обміняли паспорт після розпаду СРСР; іноземці, що втратили громадянство країни походження; бездомні особи; люди, що відбували покарання; роми, особи, чиє народження вчасно не було зареєстровано компетентними органами влади; особи, що з незалежних від них причин, не можуть відновити паспорт громадянина України або іншої держави.

Нині на території нашої держави існують та діють благодійні організації, що займаються допомогою людям з вирішенням даної проблеми та надають безоплатний юридичний супровід тим, хто стикнулись з безгромадянством: https://is.gd/6CAMSI

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар