Україна підписала безпекову угоду з ЄС та ще з двома країнами

Під час Саміту лідерів ЄС Україна підписала безпекову угоду з Євросоюзом, а також Естонією та Литвою.

Про це стало відомо з трансляції на сайті Європейської комісії.

Попередній текст угоди з ЄС містив два основні розділи щодо безпекових гарантій, кожен із яких налічує дев’ять пунктів, пише «Суспільне». У першому розділі йдеться про довгострокову оборонну допомогу, а в другому — про «майбутнє України і її громадян у Євросоюзі», розмінування і відбудову, посилення антиросійських санкцій тощо.

Крім того, документ передбачає підтримку України за програмою Ukraine Facility у розмірі 50 мільярдів євро та про термінові консультації впродовж доби в разі ймовірної агресії проти України в майбутньому.

Також Україна підписала безпекову угоду з Литвою та Естонією. Раніше президент України Володимир Зеленський анонсував підписання цих угод, зазначаючи, що угода з ЄС “вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині”.

Ще у травні агенція Reuters розкрила зміст безпекової угоди між Україною та ЄС. Так, у випадку нової агресії упродовж перших 24 годин Євросоюз буде зобов’язаний провести консультації щодо потреб України та «швидко визначити наступні кроки».

Окрім цього, угода передбачає 9 форм підтримки України, зокрема постачання зброї, підготовку солдатів, співпрацю в оборонній промисловості, допомогу в розмінуванні тощо. У документі також підкреслюють, що ці зобов’язання будуть дійсні доти, “доки Україна продовжуватиме свій європейський шлях”. За 10 років цю угоду зможуть повторно переглянути.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар