Швейцарця, який воював за Україну, затримали в Берні за службу в іноземній армії

Громадянина Швейцарії, який протягом двох років боронив Україну у складі Інтернаціонального легіону, затримали в Берні. У цій країні, яка декламує нейтралітет, закон забороняє службу в іноземній армії.

Про це пише швейцарське видання Blick, журналісти якого були присутні при затриманні.

За даними медіа, 36-річний Джона Нейдхарт сам здався поліції в Берні після двох років служби кулеметником в українській армії.

“Я з нетерпінням чекаю свого арешту. Я залишаюсь при своєму рішенні боротися за Україну, а отже, за демократію”, — сказав він, коли прибув до Берна після чотириденної подорожі автобусом з України.

Військова служба на користь іноземних держав є незаконною у Швейцарії. За це Нейдхарту загрожує до трьох років в’язниці.

Те, що він дозволив себе заарештувати саме зараз, не є випадковістю, пише Blick. Цими вихідними у швейцарському Бюргенштоку проходить Саміт миру щодо України, де представники країн з усього світу обговорюватимуть дипломатичні шляхи закінчення війни.

“Ця конференція — жарт. Якщо ви дійсно хочете допомогти Україні, ви повинні дати їй змогу перемогти росіян у військовий спосіб. Ви повинні спочатку зламати росіян, а потім вести з ними переговори, а не навпаки”, — каже Нейдхарт.

Уродженець Цюриха, який працював вчителем середньої школи, з 9 березня 2022 року воював в Україні у складі Інтернаціонального легіону — брав участь у контрнаступі на Харківщині, у битві за Куп’янськ та довгий час боровся під Бахмутом.

Військова юстиція Швейцарії порушила справу проти Нейдхарта в лютому. Він використав кілька годин на волі між своїм прибуттям у Берн і арештом, щоб здивувати своїх батьків удома.

“Вони були у захваті. Ми обговорювали це декілька годин. Вони розуміють моє рішення здатися владі та подивитися, що буде далі”, — пояснив військовий незадовго до свого затримання.

Чоловік каже, що не боїться в’язниці, і жартома додає: “Після більш ніж двох років на фронті я можу спати де завгодно”.

“Я хочу розбудити Швейцарію і дати зрозуміти людям, наскільки важливою є боротьба України. Я гордий швейцарець і переконаний демократ. Тим більше мені цікаво, що сказав би Вінкельрід [легендарний швейцарський національний герой, борець за незалежність від Габсбургів, учасник битви під Земпахом, у якій перемогу здобула Швейцарія – ред.], якби побачив, наскільки вагається Швейцарія щодо українського питання. Він би в труні перевернувся!” — наголосив Нейдхарт.

Реклама

Залишити коментар