Суд заборонив вісім «громадських організацій» Медведчука, які готували держпереворот

Суд заборонив діяльність восьми «громадських організацій», координованих колишнім народним депутатом та агентом росії Віктором Медведчуком, які готували державний переворот в Україні на початку повномасштабного вторгнення російської федерації.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

За матеріалами СБУ суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо заборони восьми проросійських так званих «громадських організацій», що готували державний переворот в Україні, який хотіли синхронізувати з початком повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

“Таким чином вони сподівались допомогти агресору якнайшвидше захопити Київ, а згодом і всю територію України. Для цього представники цих організацій мали ініціювати проведення в Києві так званих «національних зборів». Під час «з’їзду» планувалося оголосити ультиматум вищому військово-політичному керівництву України щодо «відсторонення від влади»”, – зазначили в СБУ.

У разі відмови зловмисники мали намір захопити ключові держустанови у Києві та інших регіонах, для чого планували сформувати бойові групи, до складу яких мали увійти понад пів тисячі озброєних осіб.

У 2022 році спецслужба завчасно викрила ворожі плани і запобігла їх реалізації. У результаті спецоперації троє організаторів злочину були затримані на початку повномасштабного вторгнення рф.

У серпні 2023 року зловмисники отримали різні терміни тюремного ув’язнення. Також був заочно засуджений громадянин рф, який координував підривну діяльність «громадських організацій» Медведчука з росії.

Наразі суд постановив заборонити та примусово розпустити такі організації: міжнародна громадська організація «Ми народ України»; всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнське гетьманське козацтво імені Івана Богуна»; «Соборне козацтво»; «Соборне козацтво» «Харківський округ»; «Соборне козацтво» «Баришівська станиця»; «Соборне козацтво» «Київський округ»; «Соборне козацтво» «Львівський округ»; «Соборне козацтво» «Сумський округ».

Реклама