Зеленський подякував державам, які визнали Голодомор злочином проти України

Президент Володимир Зеленський від імені держави висловив вдячність усім країнам, які офіційно визнали Голодомор злочином проти України та її громадян.

Про це він сказав у відеозверненні з нагоди відзначення Дня пам’яті жертв голодоморів.

“Ми дякуємо всім державам, які обрали справедливість і визнали її. Визнали офіційно. Визнали Голодомор злочином проти людей, проти історії, проти України. Свідомим злочином”, — сказав він.

Зеленський нагадав, що рівно 30 років тому першими це зробили Естонія та Австралія. Згодом — Канада, Угорщина, Ватикан, Литва, Грузія, Польща, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія Мексика, Португалія та США.

“А коли почалася війна, для всіх, хто доти сумнівався, все стало очевидним. Усі побачили буквально, у прямому етері, наживо, на що здатна сучасна росія, яка називає себе спадкоємницею СРСР”, — сказав глава держави.

З початку повномасштабної війни Голодомор геноцидом визнали Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція, Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, ЄС і ПАРЄ.

“Сьогодні мають нести й несуть покарання імена та біографії всіх винних…. [Покарання] визнанням тих страшних діянь проти українців злочинами геноциду. Це надважливо. Це не формальність. Це ставлення цивілізованого світу до істини. Це данина справедливості”, — підкреслив Зеленський.

Керівництво СРСР організувало в 1932-1933 роках штучний масовий голод в Україні, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір, вказував Український інститут національної пам’яті.

Там зазначали, що масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був таким великим, що науковці досі не можуть назвати точної кількості вбитих — в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів людей.

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му — законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Відтак це зробили ще понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Реклама

Залишити коментар