Україні вже потрібно готуватися до саміту НАТО у 2024 році, – Арсеній Яценюк

“Пригадую 2008 рік. Як Голова Верховної Ради я підтримав ініціативу Президента Віктора Ющенка і підписав політично ризиковане, але стратегічно необхідне звернення до НАТО про приєднання до Плану дій щодо членства в Альянсі. Часи були такі, що прихильники членства в НАТО, незважаючи на перемогу Помаранчевої революції, складали очевидну меншість. Фонд “Демократичні ініціативи” казав про орієнтовно 22 відсотки”, – сказав голова Київського безпекового форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк

У той період в НАТО до ідеї вступу України ставилися з насторогою тому що Захід розумів важливість України і водночас боявся інтегрувати її, щоб не провокувати росію. Саме тому в 2007 році було засновано Київський Безпековий Форум на якому відбуваються дискусії щодо приєднання України до Альянсу.

Також він наголосив, що війна в Україні зараз триває через те, що наша держава не є членом НАТО і тепер, на відміну, від 2008р. підтримка вступу до Альянсу серед української політичної еліти та простих людей сягає понад 90 відсотків. З жодного іншого питання немає настільки серйозної підтримки.

“Не треба чекати закінчення війни, щоб вступити до НАТО. Сам вступ до Альянсу – це великий крок до її завершення. Мене відверто дивує острах щодо можливої “ескалації конфлікту” через вступ України до НАТО. Все вже ясно і все вже перейдено”, – зазначив Яценюк.

“Вступ України до НАТО – це не крок до ескалації, а навпаки – спосіб врегулювання. Бо інакшого шляху, щоб зупинити росію, не існує. Вони визнають лише силу”, – підкреслив голова КБФ.

Арсеній Яценюк наголосив на тому, що нам “повинні надати чіткий алгоритм наших дій. Сьогодні про це кажуть наші друзі і партнери. З такою ініціативою, наприклад, виступила одна з найбільш авторитетних американських аналітичних інституцій – Атлантична Рада. Посли Джон Гербст і Александр Вершбоу разом з генералом Дугласом Люте представили на КБФ спеціальне звернення з цього приводу до Президента США”.

Реклама

Залишити коментар