Мер може поцікавитися думкою чернівчан про старі гробівці під час поминальних днів, – Максим Бурбак

Після міжнародного розголосу з’явився шанс, що закинуті склепи румунської доби у Чернівцях можуть бути впорядковані за рахунок європейських грантів. Таку думку висловив у програмі «Постфактум» народний депутат двох скликань Максим Бурбак, коментуючи позицію голови фракції «Слуга народу» в обласній раді Юлії Грицку-Андрієш. Депутатка оприлюднила пост, що вони за допомогою румунських партнерів допоможуть вирішити проблему чернівецького історичного кладовища.

Я підтримую її справедливе обурення тим, про що заявив заступник мера Ігор Крохмаль і що “освятив” на своїй останній прес-конференції сам міський голова Роман Клічук.

В історії цих двохсот надгробків особливий натяк був такий – поховання саме румунського періоду будуть виставлятися на аукціон. До речі, я одразу попереджав, що ми наражаємося на міжнародний скандал.

Але мені от цікаво, чому пані Грицку-Андрієш написала це лише після поїздки в Бухарест? Як я розумію, там їм цілком прозоро не те що натякнули, а сказали, що це просто є «підставою для з’ясування позицій» (дипломатичною мовою).

До речі, у двох скликаннях Парламенту я очолював групи міжпарламентських зв’язків Україна-Румунія, тому знаю, як наші колеги-румуни реагують на такі дражливі питання, особливо, – питання спільної історії. І треба бути повним невігласом, щоб робити такі заяви. Спершу я думав, що пан Крохмаль помилився — ба ні, і він, і знову ж таки вслід за ним міський голова підтвердив, що так, ми в цьому напрямку рухаємося і “в цьому нічого поганого нема і це європейська практика”.

Люди добрі, я гадаю, що після Великодня, коли буде поминальна неділя, пан Ігор Крохмаль, пан Роман Клічук будуть іти, відвідувати могили своїх предків, родичів (принаймні я так роблю). То вони можуть зробити маленьке соцопитування, по дорозі спитавши в городян: “А як ви ставитеся до нашої ініціативи?”. Впевнений, вони почують дуже багато “ласкавих слів”.

А повертаючись до посту Грицку-Андрієш, хочу відзначити його надмірну емоційність, Я б списав це певно на таку “політичну зеленуватість” я би так сказав. Я про те, що у неї знову ж таки “винні папєрєднікі”, бо «чому ніхто не займався кладовищами?». Вам два роки ніхто не заважає цим займатись, пані Юліє, голова провладної фракції в обласній раді, прийміть програму, зверніться до своїх колег в Чернівецькій міській раді, яка отримує перевиконання бюджету, і наведіть лад в історичному заповіднику.

Бо ще раз наголошую, продавати могили – це останнє, до чого можна було додуматися тверезою головою, – наголосив Максим Бурбак

Реклама

Залишити коментар