У Чорному морі через російські кораблі загинуло до 50 тисяч китоподібних – біолог Іван Русев

З 24 лютого у Чорному морі через військові кораблі окупантів загинуло, ймовірно, до 50 тисяч китоподібних. Про це пише біолог та керівник наукового департаменту природного парку “Тузлівські лимани” Іван Русев.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ біолог Іван Русев повідомляв про те, що через російські кораблі у Чорному морі гинуть дельфіни. 

І ось, тільки нещодавно, на узбережжі моря в межах Національний природний парк “Тузлівські лимани” біля Лебедівці, ми знову знайшли останки загиблого дельфіна на малодоступної для бродячих собак та шакалів ділянці піщаного пересипу, біля високих обривів. Там він висох, але не був пошкоджений хижаками. Враховуючи те, що це тільки останки, можна сказати про те, що тварина імовірно загинула ще в середині літа, коли рашисти активно пересувались по морю і використовували сонари.

За словами Івана Русева, сонари негативно впливали на здоров`я та життя тварин: дельфіни потрапляли у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводило з ладу їх органи навігації та ехолокації і вони отримували потужну акустичну травму. Таке шалене навантаження чорноморського середовища гідролокаторами, каже біолог.

І на даний час, загальна кількість загиблих китоподібних трьох видів у Чорному морі, через військові дії, по нашим остаточним розрахункам і оцінкам становить набагато більше 5000 особин з початку війни 2022 року, про що я писав нещодавно. Нагадую ще раз про те, і я вже багато разів писав, що море викидає на берег лише біля 5% від всіх загиблих тварин. Решта 95% просто іде на дно моря і ми не можемо їх зареєструвати. Вони не доступні для виявлення та підрахунку з берега, тому ми оцінюємо, що за часи війни російських варварів проти України, вже загинуло, імовірно, до 50 тисяч китоподібних, що є вкрай жахливим для морської екосистеми.

Реклама

Залишити коментар