Закриття в Україні ринків на карантин призвело до того, що впали ціни на овочі, а фермери відмовляються збирати врожаї з полів.
Про це розповів директор регіонального аграрного центру “Шувар” Іван Федишин, повідомляє Обозреватель з посиланням на прес-службу організації.
“Система, яка була відпрацьована десятиліттями і яка дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко – ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування і збирання. Те ж чекає і виробників ягоди”, – розповів Федишин.
Він також підкреслив, що в Україні ринки виконують дуже важливу роль у продажу вітчизняних овочів і фруктів: тільки офіційно зареєстровані десятки тисяч фермерів дрібного і середнього формату, всі вони співпрацюють з продуктовими ринками або безпосередньо, або через трейдерів.
За даними аналітиків, за станом на 24 квітня 2 020 господарства Закарпаття та Херсонської області готові продавати редиску по 3-4 грн/кг, а ціни на огірки обвалилися до 7-8 грн/кг. Це найнижчий рівень цін за всю історію незалежної України станом на кінець квітня.
“Закриття ресторанів і санаторіїв стало для нас першим і досить болючим ударом – ці заклади були одними з головних покупців ранніх овочів, особливо листових салатів. З минулого тижня не працюють продуктові ринки, ми майже залишилися без покупців. Сумно дивитися на те, як гине урожай в теплицях, але ми не можемо собі дозволити додаткові витрати, коли немає попиту взагалі”, – розповів фермер із села Заріччя Закарпатської області.
27 квітня у Чернівецькій і Вінницькій областях пройшли пікети представників малого бізнесу у зв’язку із закриттям ринків через карантин.