Вчені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині склали рейтинг країн із найвищим рівнем смертності від серцево-судинних захворювань через неправильне харчування. На першому, найгіршому, місці – Україна. А загалом до першої двадцятки потрапили 14 країн колишнього СРСР.
Дослідження проведене на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, в ньому проаналізували дані 51 країни так званого європейського регіону ВООЗ (тобто разом із Туреччиною, Ізраїлем, а також післярадянськими державами, що географічно розташовані в Азії) за період із 1990 по 2016 рік.
- Україна (38,2% від усіх смертей)
- Білорусь (36,8%)
- Грузія (34,4%)
- Молдова (34,2%)
- Узбекистан (32,2%)
- Болгарія (32,2%)
- Азербайджан (32,0%)
- Туркменистан (31,9%)
- Латвія (31,7%)
- Литва (30,5%)
- Росія (30,0%)
- Киргизстан (29,5%)
- Казахстан (29,5%)
- Словаччина (29,0%)
- Естонія (28,3%)
- Вірменія (28,2%)
- Румунія (27,6%)
- Албанія (27,2%)
- Чорногорія (26,6%)
- Чехія (26,4%)
Остання з післярадянських держав, Таджикистан, – на 24-му місці (24,0%).
Після статистичного перерахунку з поправкою на вікову структуру населення українська цифра склала за 2016 рік 349 смертей на кожні 100 тисяч населення. Це найвище число у Східній Європі і четверте серед усіх досліджених країн.
Гірше за Україну справи з цього огляду в Узбекистані, Туркменистані і Киргизстані. А слідом за Україною йдуть Молдова, Азербайджан, Білорусь, Таджикистан, Казахстан, Росія і Грузія. Ось найгірша десятка:
- Узбекистан (394 випадки смерті на 100 тисяч населення)
- Туркменистан (376)
- Киргизстан (350)
- Україна (349)
- Молдова (328)
- Азербайджан (319)
- Білорусь (313)
- Таджикистан (310)
- Казахстан (306)
- Росія (291)
Автори дослідження стверджують, що мешканці цих країн постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. Найбільше пов’язаних зі способом харчування смертей від серцево-судинних хвороб, за їхніми даними, спричинили дієти з низьким рівнем споживання цілозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також із високим рівнем споживання натрію (тобто в першу чергу солі).
Ситуація в західноєвропейських країнах набагато краща, ніж в Азії і Східній Європі, що, як і колишній СРСР, побувала під комуністичною владою. Усі перші 27 країн із найгіршим показником смертності з поправкою на вікову структуру – саме зі складу колишніх Радянського Союзу і східноєвропейського соціалістичного блоку, і єдиною країною з них, що “вирвалася” до західноєвропейських показників, стала Словенія. Після останньої з 27, Польщі, зі смертністю від серцево-судинних захворювань через неправильне харчування на рівні 150 смертей на 100 тисяч населення, наступна, 28-а Греція, йде відразу з різким відривом: її показник – 100 на 100 тисяч.
Найкраще з цього огляду, за даними вчених, харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю і Франції: у цих країнах через нездорове харчування померло від серцево-судинних хвороб від 43 до 46 осіб на 100 тисяч.
Фото – informator.news.