Найчастіше в Україні підробляють продукти, які містять велику кількість жирів. Зокрема, це вершкове масло, згущене молоко та сири.
У цих продуктах молочний жир замінюють на рослинний. Про це розповів голова Правління “Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ” Валентин Безрукий, повідомляє today.ua.
За словами експерта, на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир – досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше.
Не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало підробок серед представленої на ринку сметани, проте під виглядом кефіру, уточнив експерт, в Україні все частіше продають звичайний йогурт.
У вареній ковбасі та сосисках м’ясо замінюють соєю. Технологія виготовлення цих продуктів дозволяє замінювати м’ясо без шкоди смаковими якостями.
Часто фальсифікуються тверді сири, включаючи ті, що продаються у великих супермаркетах. Причому більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші, такі, як, наприклад, моцарелла.
Експерт розповів, що чим складніше продукт і чим більше у його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом, – це переважно молочні продукти.
Фото ілюстративне, fp.com.ua.