Максим Бурбак про тарифні пікети: Інший рівень акцій протесту ми побачимо в лютому

Політик Максим Бурбак вважає, що в лютому, коли люди отримають платіжки за січень, слід очікувати нової, потужнішої хвилі “тарифних протестів”.

“Коли люди отримають платіжки за січень, вони побачать зовсім інші цифри, які зараз декларує влада. Вона повинна була пояснювати. Відкривати мости і дороги – це позитив. Але треба людям пояснити, що, через недолугі дії, влада залазить в кишеню виборцям – це не лише зростання ціни на газ, а й на електроенергію. З 31 березня. Удвічі. Це потягне подорожчання води. Це треба людям пояснювати і впроваджувати інструменти. Те ж саме на місцях – обласна рада, міська рада – може розробите інструменти захисту тих споживачів, які не можуть платити? Ціну можна класти і 20, 99 – люди перестануть платити. А криза неплатежів є вже. Ми маємо Чернівцітеплокомуненерго – банкрут. Можна розказувати про чиновників у альтфатері і політичний тиск – це також треба, але ж є питання нагальні вже сьогодні”, – сказав народний депутат двох попередніх скликань Максим Бурбак в ефірі телеканалу ТВА.

Крім того, політик вважає необхідним інструментом впливу на монопольне становище облгазів передачу газових мереж у власність громад.

“Протягом всієї каденції у Верховній раді з трибуни, на центральних та місцевих телеканалах я звертався до місцевої влади – шановні, наведімо лад з газорозподільчою мережею, яку люди збудували за свої кошти і безкоштовно передали в користування газовому монополісту. Тепер монополіст піднімає ціну удвічі. Люди справедливо обурились. Який їм зиск з того, що вони вклали туди свої кошти і тепер за транспортування з них вимагають удвічі більше грошей? І всі ці рішення про безкоштовну передачу газових мереж відбувалися в органах місцевого самоврядування. Відіграти можна будь-що. І зараз це не пізно зробити. Але це треба робити публічно, а не кулуарно. Я розумію, місцева влада зараз не готова забрати мережу собі, бо її треба одразу обслуговувати. Немає ані фахівців, ліцензій, дозволів тощо. На прикладі другої гілки газогону скажу – я навіть зареєстрував відповідну петицію, яка набрала необхідну кількість голосів, щоб її розглянули у сесійній залі. Не розглянули. Друга низка газогону вартувала місту майже 28 мільйонів гривень. За період, відколи її передали облгазу, це було у 2011 році після зняття Миколи Федорука з посади міського голови, вони заробили понад 4 мільйони гривень. То чому ці гроші не заробила громада? Чому громада не вимагає орендної плати за цю трубу? Ці кошти могли б іти в місцеву програму субсидій чи здешевлення транспортування. І тоді люди могли б це розуміти.

В Україні були такі рішення. В Мукачевому, зокрема. Знаю, що таку можливість вивчають у Рукшинській ОТГ на Буковині. Тобто вони ідуть вперед. Чернівці пасуть задніх. При тому, що міська рада нині працює в режимі теплої ванни. Михайлішина і Продана у сесійній залі немає. Шановні, як тільки вони там з’являться, ви побачите увесь набір інструментів політичного тиску з боку опозиції. І про тарифи вам розкажуть, що ви нічого не зробили, і про «тисячу Михайлішина», яку ви не дасте, бо її немає у бюджеті, і про комунальні підприємства збиткові, які мають отримувати дотації з місцевого бюджету, і про аеропорт. У вас зараз є час, який треба використати швидко і з зиском для громади Чернівців. Час прийняття конструктивних рішень”, – наголосив політик.

Реклама

Залишити коментар